Op wintersport gaan met kinderen is altijd een beetje een uitdaging. Je wilt dat de kinderen het naar hun zin hebben, maar jij hebt natuurlijk ook vakantie. Ook kan het soms nog wel een moeilijke klus zijn om een skigebied te vinden dat geschikt is voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Aangeboden activiteiten kunnen al snel te hoog gegrepen, of juist te kinderachtig zijn. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, moeten skigebieden aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt hier lezen waar je op kan letten bij het kiezen van een bestemming voor de hele familie.

Op wintersport met kleine kinderen

Met kleine kinderen kun je niet te ver reizen. Kies dus voor een bestemming die niet al te ver van huis is, of neem het vliegtuig om de reistijd te verkorten. Ook de accommodatie die je kiest, ligt idealiter niet te ver van het skigebied vandaan. Absoluut noodzakelijk is de aanwezigheid van een skischool voor kinderen, het liefst met Nederlands sprekende skileraren. De skischool dient ook een afgeschermde oefenweide te hebben, waar de allerkleinsten ongestoord en veilig kunnen leren skiën. Voor je eigen skiplezier is een opvang of crèche tussen de middag ook een vereiste. Het is jammer als je terug moet keren van de piste om een uurtje op de kinderen te moeten passen. Verder zijn de aanwezigheid van een animatieteam en een kindvriendelijke rodelbaan ook aantrekkelijk. Tot slot is het prettig als je met de kleine kinderen kunt gaan zwemmen in het dorp, om zo voor wat variatie in de vakantie te zorgen.

Op wintersport met oudere kinderen

Als je kinderen al iets ouder zijn, dan zijn zaken als een animatieteam of een rodelbaan al gauw suf en saai. De hele dag met de ouders op stap wordt echter ook weer als kinderachtig gezien, dus er moet een tussenweg gezocht worden. De aanwezigheid van een funpark kan dan bijvoorbeeld helpen. Hier kunnen oudere kinderen zelfstandig leuke activiteiten ondernemen zoals airboarden of snowkiten en jij weet waar ze uithangen. Als je kinderen oud genoeg zijn om zelfstandig op stap te gaan, dan is het aan te raden om een gebied met kind-veilige skiliften te kiezen. Ook is het prettig als de skiliften in het dorp uitkomen, om zo de kans op verdwalen te minimaliseren. Tot slot is het leuk om wat après-ski mogelijkheden te hebben waar je kinderen – als ze oud genoeg zijn natuurlijk – veilig uit kunnen gaan.

Voor de ouders

Als je bestemming aan de bovenstaande eisen voldoet, zorgt dit vaak al voor een geslaagde vakantie. Toch is het voor de ouders ook fijn om bepaalde faciliteiten tot hun beschikking te hebben. Kies bijvoorbeeld een skigebied waar je ook op hoger niveau uitdaging kunt vinden en waar er ook andere winterse activiteiten te doen zijn, zoals langlaufen of winterwandelen. Daarnaast is het fijn om wat wellness mogelijkheden te hebben en ook een gezellig skidorp met voldoende horeca en winkels is aan te raden. Als je al deze zaken in het achterhoofd houdt, heb je gegarandeerd een onvergetelijke vakantie.