Sneeuwkettingen op wintersport? Hier moet je op letten

In de wintersportgebieden heb je wanneer het sneeuwt niet voldoende aan winterbanden om de berg op te rijden. Zonder sneeuwkettingen heb je de grip niet, ook niet met winterbanden en zul je telkens weer naar beneden glijden. Het is daarom belangrijk om sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Wanneer sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn gemaakt om te gebruiken in de bergen wanneer het sneeuwt en voor kortere stukken op doorgaande wegen heb je voldoende aan de winterbanden. Er staat op de sneeuwkettingen hoe hard je er mee mag rijden. Het is niet verstandig om deze snelheid te overschrijden. Het is in wintersportlanden verplicht om naast de winterbanden, sneeuwkettingen bij je te hebben.

Is het moeilijk om sneeuwkettingen om te doen?

Allereerst is het handig om thuis eerst te proberen om de sneeuwkettingen om te doen. Op die manier leer je ze een beetje kennen. Wanneer je op een berg staat om sneeuwkettingen om te doen in de sneeuw en in de kou, dan ben je blij dat jet al een keer hebt geoefend van te voren. Wanneer je op vakantie gaat is het verstandig om een zaklamp, handschoenen en een kleedje om op te zitten mee te nemen om op de berg de sneeuwkettingen alsnog aan te doen.

Op youtube kun je filmpjes bekijken waarin ze uitleg geven over het om doen van sneeuwkettingen. Stop op tijd om de sneeuwkettingen om te doen, dan wordt de kans op ongelukken kleiner. Bij de meeste gebieden staat het wel aangegeven met borden. Voor het aanleggen van de sneeuwkettingen is het vaak niet de bedoeling dat de wieldoppen op de auto zitten, het is dan ook verstandig om deze  voordat je op wintersport al van de auto af te halen, dat bespaart een hoop gedoe op de berg.

Wat werkt wel en wat niet

Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen op de markt, zoals sneeuwsokken, kleefartikelen en kunststof sneeuwkettingen. De sneeuwsokken zijn niet betrouwbaar en de kleefartikelen ook niet. Kunststof sneeuwkettingen zijn wel betrouwbaar maar worden in het  buitenland  niet erkend. De beste om te kopen zijn dan ook de gewone metalen sneeuwkettingen.

Een goede uitrusting

Zoals je leest is het van belang goed uitgerust op skivakantie te gaan. Je hebt dan ook een hoop spullen nodig die je voor de zomervakantie niet nodig zou hebben. Winterbanden, sneeuwkettingen, een goede ski uitrusting, maar daarbij geldt dat je het allemaal maar een keer hoeft aan te schaffen, dus dat scheelt weer. Eenmaal in huis kun je het ieder jaar weer gebruiken. Maar de aanschaf is zeker duur, daar zul je voordat je besluit om op skivakantie te gaan rekening mee dienen te houden.

De belangrijkste zaken

We zetten alle belangrijke benodigdheden nog even op een rijtje: winterbanden, sneeuwkettingen, alcoholtestjes, gevaren driehoek, lichtgevende hesjes, goed skipak, skibril, kwalitatief goede zonnebril, goede handschoenen, thermo ondergoed, moonboots, sunblock en zonnebrandcrème (niet op waterbasis). Dit zijn de meest belangrijke dingen om mee te nemen op skivakantie. Wanneer je zorgt voor een goede voorbereiding en een goede uitrusting, dan kun je onbezorgd gaan genieten van de welverdiende skivakantie.