Met de auto naar wintersport

De auto is het meest traditionele vervoersmiddel als het op wintersport aankomt. Tegenwoordig nemen veel mensen ook de trein of het vliegtuig, maar de meerderheid kiest nog steeds voor de auto. Dit is logisch, want op wintersport gaan met de auto heeft een hoop voordelen. Als je echter al jaren met de auto gaat, sta je misschien niet meer open voor andere vervoersmiddelen, terwijl deze in jouw geval misschien wel gunstiger zijn. Wij hebben daarom de voor- en nadelen van het reizen met de auto op een rijtje gezet. Zo kan je direct controleren of de voordelen voor jou nog steeds opwegen tegen de nadelen.

Voordelen van wintersport met de auto

Een van de grootste voordelen is toch echt de bagageruimte. Wintersport vereist een uitgebreide uitrusting en als je met de auto reist, kan je al je spullen makkelijk kwijt in je kofferbak. Een tweede, groot voordeel van de auto is de vrijheid die het geeft: je kan weg wanneer je wilt, je kan zo lang over de reis doen als je wilt en op de plaats van bestemming heb je de hele vakantie de beschikking tot je eigen vervoer.

Erg handig voor de boodschappen of wanneer je een dagje in een ander skigebied wilt gaan skiën. Bovendien is reizen met de auto voordeliger dan andere vervoersmiddelen. Je hoeft immers geen geld uit te geven aan dure transfers met de bus, of aan een huurauto. De auto zorgt ook voor veel gemak. Je kan voor je deur instappen en linea recta naar je bestemming rijden. Geen gesjouw met bagage op het vliegveld of station dus. Tot slot kan de autorit erg gezellig zijn, als je spelletjes, eten en leuke muziek inpakt voor onderweg.

Nadelen van wintersport met de auto

Aan reizen met de auto kleven natuurlijk ook een aantal nadelen. De grootste ergernis is natuurlijk de files van en naar wintersportbestemmingen. Vaak sta je uren achter elkaar muurvast op de snelwegen in Duitsland en Oostenrijk. Dit kan voor veel irritatie zorgen. Daarnaast kun je tijden de autorit geconfronteerd worden met agressieve weggebruikers of extreme weersomstandigheden. Dit kan nog wel eens voor gevaarlijke situaties zorgen. Nog een nadeel is de reisduur. Het duurt minstens een dag om naar je bestemming te rijden en vaak moet je nog ergens overnachten ook. Je komt dan ook vaak niet goed uitgerust aan op je bestemming. Dit is natuurlijk erg zonde van je eerste vakantiedagen. Tot slot kunnen de kosten voor benzine, tolwegen, milieutickets en vignetten hoog oplopen.

Tips en trucs om goed beslagen ten ijs te komen

  • Winterbanden zijn verplicht in Duitsland. Vergeet deze dan ook niet aan te schaffen en te monteren.
  • Zorg dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt en zorg ook dat je weet hoe je de sneeuwkettingen moet monteren en gebruiken.
  • Onderzoek welke milieutickets en vignetten je nodig hebt en schaf deze van tevoren aan. Dit scheelt een hoop wachttijd onderweg.
  • Ga als het even kan op reis met minstens één andere persoon met een rijbewijs. Jullie kunnen het rijden dan afwisselen, wat niet alleen minder vermoeiend is, maar je wellicht ook de kans geeft om in één keer door te rijden naar de plaats van bestemming.
  • Rijden in de sneeuw kan eng zijn, zeker als je er geen ervaring mee hebt. vooral bij het optrekken kan je nog wel eens wegglijden. Als je echter optrekt in de tweede versnelling kan dit een hoop glijpartijen schelen.