Bij wintersport is een goede uitrusting onontbeerlijk. Dit heeft immers grote invloed op je prestaties op de piste en op je comfort. Een complete wintersportuitrusting is echter behoorlijk prijzig en zeker als je kleine kinderen hebt die overal direct weer uitgroeien, kan het een dure grap worden. Er zijn verschillende tips om een goede ski uitrusting aan te schaffen. Je zult zien dat je, als je het handig aanpakt, maar enkele items nieuw hoeft aan te schaffen.

Wat heb je echt nodig?

Een ski uitrusting bestaat meestal uit ski’s, skistokken, een broek, jas, skibril, thermokleding, handschoenen, een skihelm en ga zo maar door. Is het nu echt nodig om deze zaken allemaal aan te schaffen? Ski’s en skistokken zijn in elk skigebied te huren. Het is dus niet nodig om deze zelf aan te schaffen. Als je een recreatieve wintersporter bent, is het voordeliger om dit deel van je uitrusting gewoon te huren. Voor volwassenen kan het handig zijn om kleding nieuw aan te schaffen. Koop eenmalig skikleding van goede kwaliteit en je kunt er jaren mee door. Met kleine kinderen is het aan te raden om de kleding te huren of te lenen van vrienden. Het enige dat je echt zelf zult moeten kopen zijn skischoenen.

Skischoenen kopen

Skischoenen zijn gewoon te huur op locatie, maar toch is het aan te raden om je eigen exemplaren te kopen. Dit moet je natuurlijk alleen doen als je zeker weet dat je het materiaal vaker gaat gebruiken. Voor een eerste keer op wintersport is het wel handig om eerst te huren. Het is erg belangrijk dat je skischoenen goed passen. De kans is groot dat er niets te huur is wat voor jou geschikt is. Ga daarom naar een speciaalzaak, laat je voeten opmeten en laat je goed adviseren door het personeel.

Wanneer shoppen voor een uitrusting?

Als geld geen rol speelt, kan je het hele jaar door een wintersport uitrusting kopen. Het is echter voordeliger om op specifieke momenten te gaan winkelen. Ga op zoek naar een nieuwe uitrusting vlak voordat de nieuwe collectie uitkomt, zo tegen september, oktober. De meeste winkels houden flinke uitverkopen en je kunt vaak een goede uitrusting aanschaffen met aanzienlijke korting. Dit geldt ook voor de periode waarin het wintersportseizoen ten einde loopt (april, mei). Je hoeft je geen zorgen te maken om de kwaliteit van de spullen. 80% van een nieuwe collectie bestaat uit dezelfde materialen, maar met andere prints.

Overige tips

  • Ga op een rustig moment winkelen als je advies nodig hebt van het personeel. Vermijdt dus koopavonden of weekenden.
  • Pas kleding zoals je het op wintersport gaat dragen. Wanneer je op zoek gaat naar een jas, is het dus een goede tip om ook een fleecetrui en thermoshirt het pashokje mee in te nemen. Zo weet je zeker dat je de juiste maat koopt.
  • Als je een helm gaat kopen, moet je je skibril meenemen en andersom. Anders loop je de kans dat je een helm koopt waardoor je skibril te groot of te klein wordt of je koopt een bril die niet goed combineert met je helm.
  • Ga winkelen bij een speciaalzaak in wintersportartikelen. Hier vind je het deskundigste personeel.