Het is natuurlijk fantastisch om met het hele gezin op skivakantie te gaan. Het is dan belangrijk om een gebied uit te kiezen waar er voor iedereen wat te doen is. Ook voor kleine kinderen is het leuk als ze op speelse wijze kennis kunnen maken met de ski’s.


kindvriendelijke skigebieden

Wat is belangrijk

Waar kun je het beste op letten als je met kleine kinderen op skivakantie gaat? Als je de kinderen wilt leren skiën, dan is het belangrijk dat er een aantal skiweides zijn die niet steil zijn en waar leuke dingen kunnen worden ondernomen met de kinderen. Ze hebben meestal een eenvoudig parcours aangelegd met poortjes waar ze onderdoor kunnen skiën en een klein sleepliftje.  Het is ook wel erg handig als er een aantal leraren in het dorpje zijn die de taal spreken van de kinderen. Daarnaast is het prettig voor ouders die zelf willen skiën dat er goede opvang is voor de allerkleinsten.

Welke ski gebieden zijn leuk?

Sommige ski gebieden zijn echt gericht op jongeren en après ski, dat zijn niet altijd de beste plekken om met kleine kinderen naar toe te gaan. Je hebt ook plekken die geschikt zijn voor kleine kinderen en tieners. Met name in Oostenrijk zijn veel plaatsen gericht op kleine kinderen. In Oostenrijk is ook de kans groot dat er Nederlands sprekende skileraren aanwezig zijn, dat is vooral voor kleine kinderen wel erg prettig. Bekende gebieden zijn onder andere: Gerlos, Serfaus, Fieberbrunn, Lermoos, Zell am See, et cetera. In Frankrijk zijn onder andere Chatel en Val Thorens bekende en kindvriendelijke gebieden. Ook Zwitserland en Italië kennen kindvriendelijke gebieden. De kans is wel kleiner dat je in deze landen een Nederlands sprekende skileraar aantreft. Op internet is veel te vinden over de diverse gebieden of Laat je goed voorlichten bij een reisbureau.

Kinderen op de ski’s

Kinderen hebben het skiën vaak al gauw door en zijn in de regel minder snel bang, omdat ze nog niet de angst kennen van het vallen. Daarnaast zijn ze lichamelijk nog erg flexibel, waardoor ze vaak minder snel letsel op lopen. Het is daarom aan te raden zo vroeg als mogelijk te starten met skilessen. De kinderen leren het dan vanaf het begin op de juiste manier van een erkende skileraar. Als ze het eenmaal door hebben, dan zijn ze niet meer van de ski’s te krijgen. Vanaf een jaar of vijf kunnen ze echt skiën gaan leren en kunnen ze na een aantal lessen al vrij snel de piste af.

Wintersport kleding

Het is belangrijk om een goed skipak te hebben voor de kinderen met thermo ondergoed, goede handschoenen, een skibril, een kwalitatief goede zonnebrillen en een skihelm. Daarnaast is het belangrijk om de kinderen met de juiste factor in te smeren. Je hebt speciale zonnebrandcrème voor de wintersport. In de zonnebrandcrème voor de zomer zit water en als je dat in de kou opsmeert kan je huid bevriezen. Daarnaast is het belangrijk om een goede sunblock op de lippen en de neus te smeren. Door de weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw zijn de stralingen van de zon extra sterk.